workshop yoga en ayurveda

Vata

Docent: Fianne Mulder
Datum: zondag 31 oktober
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Prijs: €45
early bird prijs (t/m 15 oktober): €39,50

Informatie

Vata – het principe van beweging

In ayurveda wordt Vata beschouwd als het body-mind type waarbij de elementen ruimte en lucht overheersen. Het is de kracht achter elke beweging in het lichaam en de geest en de levenskracht. Zonder Vata is er geen actie.

Iemand waarbij de Vata dosha van nature overheerst, is enthousiast, creatief, impulsief, snel van begrip en beweeglijk (praat bijv met veel gebaren én woorden). 

De kwaliteiten van Vata zijn kou, droogte, beweeglijkheid, ruwheid en lichtheid. Deze kwaliteiten zie je voornamelijk terug in het herfst- en winterseizoen. Vanzelfsprekend zal Vata dosha dan ook verhoogd worden in deze periode. Om in balans te blijven is het goed om je voeding en leefstijl aan te passen aan het seizoen. 

Typische Vata-klachten zijn een droge, ruwe huid of droge ogen, brosse nagels, obstipatie of onregelmatige stoelgang, winderigheid, en gevoeligheid voor bijv osteoporose of gewrichtsklachten. Op geestelijk gebied brengt een overmaat aan Vata rusteloosheid, instabiliteit, vergeetachtigheid of paniekgevoelens en gerelateerde stress. 

In de herfst en winter, maar ook door Vata-verhogende omstandigheden, kan Vata dosha toenemen, met bijbehorende klachten tot gevolg. En omdat Vata als enige dosha beweging brengt, stuwt het als het ware ook de andere dosha’s uit balans. Maar hoe kalmeer je Vata en hervind je je natuurlijke balans?

In deze workshop …

  • …leer je de beginselen van ayurveda (de eenheidsfilosofie, elementenleer en de dosha’s)
  • …leer je wat Vata dosha kenmerkt en wat Vata doet toenemen
  • …en hoe je Vata in jezelf kunt herkennen
  • …krijg je algemene voeding- en leefstijltips om Vata te kalmeren
  • …en krijg je natuurlijk een Vata-kalmerende yogales!
Hatha yoga Chandra
aanmelden

Meld je aan voor de workshop

Meer weten over Vata en hoe je je met yoga en ayurveda blij en ontspannen voelt in het Vata-seizoen? Meld je dan nu aan voor de workshop Vata. Met voeding- en leefstijltips en natuurlijk een vata-kalmerende yogales