workshop ayurveda en yoga

Kapha

Docent: Fianne Mulder
Datum: zaterdag 2 april 2022
Tijd: 13.30 – 16.30
Prijs: €45,00 (early bird prijs tot 1 februari €39,00)

Informatie

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een 5000 jaar oude gezondheidswetenschap die zijn oorsprong heeft in India. Het woord ayurveda betekent ‘Kennis van het leven’. En dan met name de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven.

Ayurveda gaat er daarbij vanuit dat ieder mens uniek is. Ieder mens heeft een eigen, uniek body-mind type, ook wel dosha genoemd. Deze dosha’s bepalen je fysieke bouw, je bioritme, welke voeding je goed kunt verteren en in welke mate, met hoeveel uren slaap je het beste toe kunt, welke sport goed bij je past enz.

Wat buiten ons gebeurt, heeft altijd ook een invloed op ons innerlijk systeem. Als je bijv. iets eet wat jouw lichaam niet volledig kan verteren en opnemen, dan blijven er afvalstoffen over. Deze afvalstoffen verstoren je organisme. Dat geldt ook voor geestelijke afvalstoffen, bijv door stress, angst of trauma. Alles wat je niet volledig kunt verteren, brengt op den duur disbalans. Structurele disbalans brengt ziekte.

Ayurveda helpt je om de balans te hervinden en te behouden.

Hatha yoga Chandra
Hatha yoga Chandra
dosha

Kapha

Kapha is het body-mind type waarbij de elementen aarde en water overheersen. Het is het principe van stabiliteit en groei.

Deze kwaliteiten zie je terug in de late winter en het voorjaar, als de groeikracht zich weer manifesteert in de natuur. De natuur gonst van groeikracht, het nieuwe leven.

In onszelf kunnen we dat ook ervaren. In de winter keer je steeds meer naar binnen. Dat is beschermend, contemplatief en rustgevend, maar je kunt je er ook zwaar door voelen, lethargisch of zelfs depressief. Deze energie accumuleert gedurende de winter. Als dan de lente zich aankondigt, moet deze zware energie opgeruimd worden. Dit kan gepaard gaan met de bekende voorjaarsmoeheid, -verkoudheid (vooral snot) of -griep.

Je hebt het nodig om je na je winterslaap als het ware uit te rekken, je open te stellen voor de nieuwe, frisse energie. De oude, zware energie op te ruimen, je systeem schoon te maken. Alsof je je huis schoonmaakt, de ramen opengooit, je armen spreidt en de voorjaarslucht binnenlaat.

Sommige mensen hebben van zichzelf al meer Kapha in zich. Ook dan is het goed om te weten hoe je met yoga en ayurveda meer  lichtheid, energie en  passie in jezelf kunt ervaren. 

In deze workshop leer je…

  • …de beginselen van ayurveda (de eenheidsfilosofie, elementenleer en de dosha’s)
  • …wat kapha dosha kenmerkt
  • …hoe je kapha in jezelf kunt herkennen
  • …hoe je kapha met voeding en leefstijladviezen in balans kunt brengen
  • …hoe je je yogabeoefening kunt aanpassen om kapha in balans te brengen
aanmelden

Meld je aan voor de workshop

Meer weten over hoe je met yoga en ayurveda in balans kunt komen?  Meld je dan nu aan voor de workshop Kapha.