recept

Verwarmende Chai

In India groeit iedereen ermee op. Het wordt verkocht op elke straathoek, in elke bus, trein of wachtruimte. Het is een echt opkikker, versterkt de spijsvertering, verlicht misselijkheid en pijn, is vewarmend en stimuleert je algehele gezondheid.

Chai, India’s meest beroemde drank.

De perfecte boost in de herfst en de winter dankzij toegevoegde kruiden als gember, zwarte peper, kaneel en kardamom. De warme melk* zorgt voor een aardend, romig effect. Dankij de gember en de kruiden is de thee heel goed verteerbaar ondanks de betrekkelijk grote hoeveelheid melk.

Dit recept heb ik gekregen op de Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte en gebruik ik sindsdien al vele jaren. Ik deel het graag met je. Er zit best wat suiker in, ik gebruik bij voorkeur rietsuiker. De suiker haalt de smaak meer op, je kan merken dat de chai daardoor pittiger wordt. 

Vind je de hoeveelheid suiker teveel, pas het gerust aan, of laat het weg, maar gebruik géén honing. Dit geldt voor alle hoeveelheden, je kunt ermee spelen al naar gelang je behoefte. In de winter gebruik je bijvoorbeeld meer gember en peper dan in de zomer.

*) ben je lactose-intolerant, probeer dan met een lactose-vrije variant.

Hatha yoga Chandra
Hatha yoga Chandra

Het recept

Voor 6 bekers chai

Ingrediënten:
– 4 koppen water
– 2 koppen melk
– verse gember naar smaak
– zwarte peperkorrels, 2 per kop
– kruidnagels (max 3)
– kaneel, 1 stokje
– 6 theelepels losse thee (darjeeling, earl grey of zwarte thee)
– groene kardamom, 3 zaaddoosjes
– 6 theelepels suiker (1 per kop)

Bereiden:
Zet het water op met de gember, de peper, kruidnagels en de kaneel. Haal de zaadjes uit de kardamom en splits: de zaaddoosjes doe je in het water, de zaadjes hou je nog even apart. Als het water een tijdje heeft gekookt, de kruiden lekker hebben kunnen intrekken, voeg dan de melk en de suiker toe. Weer aan de kook brengen. Als het weer kookt, dan direct het vuur uitzetten en de thee toevoegen. Vijzel de kardamomzaadjes en voeg deze op het laatste ook toe aan de thee. 

meer weten over ayurveda? 

Schrijf je dan in voor een van onze workshops

Regelmatig organiseren wij workshops Yoga en Ayurveda. Deze workshop hebben telkens een ander onderwerp.

In de workshops wordt uitgelegd wat ayurveda is, en de samenhang van yoga en ayurveda. Je leert over de verschillende constitutietypen, wat disbalans en ziekte veroorzaakt en vooral ook hoe je weer balans kunt terugbrengen in je leven door middel van voeding, leefstijl en yoga.

Interesse? Kijk snel verder bij onze activiteiten.