cursus

Ayurvedische Babymassage

Docent: Geesje Haensel
Datum: 3x op woendag: 26 juni, 10 juli en 28 augustus 2024
Tijd: 10.00 – 11.30 uur
Prijs: €125,–
(incl thee met wat lekkers, een hand-out en een flesje olie)

Informatie

Ayurvedische Babymassage

Ayurveda is een eeuwenoud gezondheidssysteem dat z’n oorsprong heeft in India. Ayurveda richt zich op gezondheid (in plaats van op ziekte), het voorkomen van ziekte en stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Een belangrijk uitgangspunt van ayurveda is dat ieder mens uniek is, en op gebied van fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid een eigen, persoonlijke balans kent. Ziekte en ongemak ontstaan door een afwijking van deze persoonlijke balans. Voeding en leefstijl vormen de belangrijke pijlers om gezond te blijven (of weer te worden).

Massage vormt een belangrijk onderdeel van de (dagelijkse) verzorging van het lichaam, zeker ook bij baby’s. Door middel van massage geef je je baby liefde en aandacht, en daarnaast verbeter je ook de bloedcirculatie, spijsvertering en lymfestroom van je baby. Je stimuleert het lichaamsgevoel van je baby (zoals ‘dit is de buitenkant van mijn lichaam’ en ‘die voet hoort ook bij mij’). Massage is een prachtige gelegenheid voor zowel de ouder als de baby om elkaar op liefdevolle wijze te leren kennen. Door regelmatig te masseren leer je de lichaamstaal van je kindje te leren verstaan, geef je aandacht en leer je in te spelen op de behoeften van je kindje.

Net zoals bij de volwassenen is de ayurvedische babymassage een volledige lichaamsmassage, waarbij gebruik gemaakt van warme olie, zoals amandelolie. Omdat de allerjongste baby’s moeten leren wennen aan de specifieke aanraking, worden zij gemasseerd met een deegballetje. Hoe groter en steviger je baby wordt, hoe meer je direct met de handen gaat masseren.

De massage volgt de ontwikkeling van je baby. In eerste instantie is de massage heel globaal, hoe meer je baby zich bewust wordt van de specifiekere onderdelen van zijn/haar lichaam, hoe gedetailleerder de massage wordt. Hoe globaal of gedetailleerd de massage ook is, altijd wordt het volledige lichaam gemasseerd.

Opzet van de cursus

De cursus babymassage bestaat uit drie lessen. In de eerste les leer je masseren met het deegballetje, bij de twee daarop volgende lessen masseer je met de handen.

De eerste lessen worden dicht op elkaar gegeven. De derde les na ca 2 maanden. Dat geeft je tijd om je de basismassage eigen te maken. Als je kindje dan weer wat gegroeid is en het lichaamsbewustzijn steeds sterker wordt, volgt de derde en laatste les met een meer gedetailleerde massage.

Je ontmoet andere moeders/ouders en hun baby’s en er is ruimte onderling ervaringen en tips & trucs uit te wisselen. Na het masseren van de baby’s is er gelegenheid tot voeden en thee drinken en worden, als het moment het toelaat, enkele eenvoudige yoga-oefeningen voor de moeders aangereikt.

Voor wie?

De cursus babymassage is bedoeld voor ouders met een kindje vanaf ongeveer 4 weken tot ca 5 maanden oud bij aanvang van de cursus. Vaders zijn uiteraard ook van harte welkom.

Hatha yoga Chandra
aanmelden

Meld je aan voor de cursus

Wil je graag leren hoe je je kindje op een veilige en verantwoorde wijze kunt masseren volgens de eeuwenoude ayurvedische traditie? Hoe je via je handen je liefde, zorg en aandacht doorgeeft en daarmee de gezondheid van je kindje in al z’n facetten stimuleert? Meld je dan nu aan voor de cursus Ayurvedische Babymassage.